Announcement

Collapse
No announcement yet.

something different

Collapse

Adsense Classic 1

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • something different

    I had one lane the other day with bowlers on it after I did a distributor adjustment. was watching the machine when they threw a ball. the sweep came down on 1st ball and stopped. no table or sweep run and the back end motor shut off. sweep and table cams would not work. has omega tek chassis's and the sweet and table buttons would work on them. I unplugged the machine. checked c-1 connections and plugged it back in. the machine started running fine. Now for a couple days it worked great. then today it started acting up again. If you threw a gutter ball it would go to second cycle. then the sweep would drop and sweep all the pins and set a new rack and go to first ball. Thought had to be chassis so changed it. Still did it. Changed the fbox and the problem has gone away. will post more after a couple days of seeing how it works. Just wanted to share this info in case anyone has this problem.

  • #2
    Originally posted by laneman61 View Post
    If you threw a gutter ball it would go to second cycle. then the sweep would drop and sweep all the pins and set a new rack and go to first ball. Thought had to be chassis so changed it. Still did it. Changed the fbox and the problem has gone away. will post more after a couple days of seeing how it works. Just wanted to share this info in case anyone has this problem.
    The fbox has a feature that will switch the machine over to second ball on a gutter without cycling the machine at all, sounds like that was having a problem.

    Comment


    • #3
      Would doing the unplug the 3QT reboot have cleared this? I'm still learning this new system, and chasing gremlins.
      Necessity IS NOT the mother of invention. Laziness IS the mother of invention.

      Comment


      • #4
        Well see here's the thing... I'm still a little new to the 3QT but from what I understand this is how it works.

        On a first ball gutter, the camera looks at the pins to see if any have fallen, if not it won't cycle that machine and instead will switch it directly to second ball. For this feature to work there is some wiring involved going from the fbox to the machine to step it to second ball. Also the fbox has to be setup properly to enable this. The fbox cannot switch ball cycles on the machine unless it is wired to do so, ours is not hooked up to do that. So the problem above, if this feature was enabled and wired to the machine, switching the fbox (which seems to have fixed it) makes sense. Now if this is happening without the fbox wiring or the feature being enabled, then I can't explain that as it does not make sense.

        What kinds of issues are you having with the 3QT? We got ours in October and besides some very minor ball detector adjustments, and a few reboots, it is very solid and hasn't had any real problems at all. We have found that rebooting the 3QT usually fixes whatever is going on, and it hasn't happened that much at all. If it does not fix it then something else may be going on such as a bad component or wiring issue between them.

        Comment


        • #5
          Originally posted by Tablejam View Post
          Well see here's the thing... I'm still a little new to the 3QT but from what I understand this is how it works.

          On a first ball gutter, the camera looks at the pins to see if any have fallen, if not it won't cycle that machine and instead will switch it directly to second ball. For this feature to work there is some wiring involved going from the fbox to the machine to step it to second ball. Also the fbox has to be setup properly to enable this. The fbox cannot switch ball cycles on the machine unless it is wired to do so, ours is not hooked up to do that. So the problem above, if this feature was enabled and wired to the machine, switching the fbox (which seems to have fixed it) makes sense. Now if this is happening without the fbox wiring or the feature being enabled, then I can't explain that as it does not make sense.

          What kinds of issues are you having with the 3QT? We got ours in October and besides some very minor ball detector adjustments, and a few reboots, it is very solid and hasn't had any real problems at all. We have found that rebooting the 3QT usually fixes whatever is going on, and it hasn't happened that much at all. If it does not fix it then something else may be going on such as a bad component or wiring issue between them.
          Did Carroll do your install? Since we have 6700 Elcos on 1 - 30, MP 9800's on 31 - 36 then 6700 Elcos on 37 - 40 they set them up as non MP so they all act the same. For the most part. I've had to swap out 1 3QT, and 1 F-Box. Did several reboots for comm probs and the like. What we're kinda chasing around now are the not seeing a single pin phantom, the Why did that cycle on a first ball gutter and my favorite The mystery calls from lanes that are on but no one is at the terminal. I blame most of these on Sal, our resident poltergeist, who can be rather mischievous at times.
          Necessity IS NOT the mother of invention. Laziness IS the mother of invention.

          Comment


          • #6
            Not sure who it was but ours is 1/50 SS chassis (and table wires), then 9 more lanes of MPs (no table wires). All of the lanes have fboxes but since we can't really use the advanced features on 1/50 they are setup for 6 boxes.

            Comment


            • #7
              Originally posted by Tablejam View Post
              Not sure who it was but ours is 1/50 SS chassis (and table wires), then 9 more lanes of MPs (no table wires). All of the lanes have fboxes but since we can't really use the advanced features on 1/50 they are setup for 6 boxes.
              Are you running the 5 boards, or do you have the OMEGA boards? We are running the OMEGA's in our SS chassis and have removed all table wires.
              Necessity IS NOT the mother of invention. Laziness IS the mother of invention.

              Comment


              • #8
                We use the Omega Tek boards in our SS chassis on 1/50 but unfortunately we still have to use table wires.

                Comment

                Topic Starter RibbonScript

                Collapse

                Adsense Classic 2

                Collapse
                widgetinstance 666 (Related Topics) skipped due to lack of content & hide_module_if_empty option.
                 

                Table cutting off before the end of the cycle

                I have one lane that has been giving me trouble lately. It used to be every once in awhile but now it is happening every cycle. Start 1st ball cycle, sweep drops does the usual...
                 

                ETU diagnostic tool

                I've posted before about wanting to try and figure out how to fix these trigger boards we have. I'm trying to map the thing out and create a schematic, but it's slow going, especially...
                 

                Gutter Straps

                Hey everyone, I hope someone can direct me in the right direction. I'm looking to find either a part number or someone willing to part with some.gutter straps. I have plastic...
                 

                AMF 82-90XL BE Gearbox seals part number cross reference.

                I have spent a few hours cross checking part numbers for my 82-90xl's Back end gearboxes. I have found that most auto part stores carry these seals for a fraction of the price...
                 

                Roller Clutch issue

                Has anyone had to remove the plastic ring in the back side of the plate in order to achieve good indexing? I now have 2 roller clutches without the backing rings in service. Either...
                 

                Another pivot bearing broke.

                One and a half year old GSX machines. This will be the 5th pivot bearing that has broke. This one decided to take out a few things with it. Snapped the stroke limiter shock stud...
                Working...
                X