Announcement

Collapse
No announcement yet.

HVO summit drive motor

Collapse

Adsense Classic 1

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • HVO summit drive motor

    HVO Summit has lost drive motor. I am getting 17dc volts on the terminal strip under the speed control box when i run the test function. Fuse is good. Am I missing something on how to test dc voltage? The voltage does go up to the 17 volts when i hit the test. J3 harness is seated solid in the side of the control box.
    Sometimes we have to do stuff to get by....Just go back and do it right when the "by" has passed!!

  • #2
    17 volts is most likely correct. The test function only gives you 20%power, you can manually increase voltage by pressing "next" 100 "next" again and you should be at 90volts or less.

    Best thing to do is take your brushes out and check them. If they are covered in "carbon paste" then the motor needs to be disassembled and cleaned, if the brushes are just worn then replace.

    Common for 1 brush to be more worn than the other with that machine, so if you take only the easy one out and it looks good then you still need to check the second one.

    Comment


    • #3
      ok thanks i will have to check the brushes
      Sometimes we have to do stuff to get by....Just go back and do it right when the "by" has passed!!

      Comment


      • #4
        If I may add, please make sure to clean the commutator.
        Necessity IS NOT the mother of invention. Laziness IS the mother of invention.

        Comment


        • #5
          whats the commutator?
          Sometimes we have to do stuff to get by....Just go back and do it right when the "by" has passed!!

          Comment


          • #6
            Rotor, they make a special stick, stone like material to gently shine the brass/copper. Real fine sandpaper will get rid of the black crud too. I would take the motor to a rebuilder shop. The one I went to did starters, alternators, and diesel injector pumps. Replaced seals and brushes, cleaned everything $150.00 instead of $900.00 for new. I should add that mine are Kegel-Dayton and Baldore motors but I assume that they are all gear motors .
            Last edited by rivmike; 01-28-2012, 08:50 PM.

            Comment


            • #7
              Sounds like Bill has it, also check the program box and see if the drive relay is working properly.
              IT'S CARNIVAL TIME!!!

              Comment


              • #8
                I believe the relay is working because when checking the voltage it does change when I test it.
                Sometimes we have to do stuff to get by....Just go back and do it right when the "by" has passed!!

                Comment


                • #9
                  If you need one i have one

                  Comment


                  • #10
                    I believe i have 2
                    Sometimes we have to do stuff to get by....Just go back and do it right when the "by" has passed!!

                    Comment


                    • #11
                      It was a brush. the spring broke and the brush was not making clean enough contact.
                      Sometimes we have to do stuff to get by....Just go back and do it right when the "by" has passed!!

                      Comment

                      Topic Starter RibbonScript

                      Collapse

                      Adsense Classic 2

                      Collapse

                      Related Topics

                      Collapse

                       

                      A2 1 to 1 Gear Box Cover Replacement Due to Crack

                      I am refurbishing two converted A2 machines that I will be installing in my home basement this fall. One of them has a leaking gear box and cracked 1:1 gear box cover. I have...
                       

                      Streamlane Mask Halo Lights

                      With huge thanks to "Toby" for all his help & expertise...my old masks now have for-real halo lights again.


                      ...
                       

                      Baddest Tool Chest In Town

                      Adios, motor boater!

                      ...
                       

                      Aluminum Repair and Welding

                      with our broken moving deck i have been asked to figure out if there is a way we can weld it back together in house for very little expense.
                      http://aluminumrepair.com/...
                       

                      Setting Table Harness Connections

                      Hi, guys.

                      We recently replaced our setting table harness and when the machine's run in diagnostic mode, we get 01, 02, 03, 04 + 09 errors, or when you place pins...
                       

                      check this jam...

                      the ball stuck the table up

                      ...
                      Working...
                      X