Announcement

Collapse
No announcement yet.

Qubica/Expander Interface

Collapse

Adsense Classic 1

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Qubica/Expander Interface

    Tech, I think your the man for this one.....

    Finally got qubica in...Boss sprung for expanders across the house...but i got two that won't interface....& it's within the chassis....the non interfacing moves with the chassis.

    the expander receives the camera input..but the chassis won't act upon it....just defaults to the old (brunswick strike cycle...LOL)

    on one chassis i loss shadow/instructomat.

    any tricks you learned would be greatly appreciated...

    [ August 17, 2001: Message edited by: Coors ]

  • #2
    Re: Qubica/Expander Interface

    Coors:

    On your expanders...

    Check and see if there is a bad relay inside your chassis. In order to obtain shortened strike/gutter ball cycles, there shoud be a sweep reverse relay somewhere in you electrical line...usually inside the chassis. When you mentioned the problem stays with the chassis, did you swap boards in the chassis or just move the chassis to another pair? Might be a defective board...but from what it sounds like is a bad or flaky sweep reverse relay.
    The purpose of the sweep reverse relay is to allow the table to be bypassed and the sweep return to 0 degrees.

    Hope this sits well with you....lol

    Kat
    "Where are we going, and why are we in a hand basket?"

    --Kat

    Comment


    • #3
      Re: Qubica/Expander Interface

      COULD'NT THR BOSS SPRING FOR MANUAL?

      Comment


      • #4
        Re: Qubica/Expander Interface

        double posted...please remove

        [This message has been edited by Tech_Mech (edited 10-01-2000).]

        Comment


        • #5
          Re: Qubica/Expander Interface

          Bowling Guy,

          FYI, Qubica doesn’t have a manual yet. They do however have the best tech support I've seen in the bowling industry.

          Coors, what type of expander do you have the XLS or the F-box (from Qubica), and /or the expander inside the chassis from Omega Tek?

          I'm sure you are knowledgeable enough to swap out suspected parts...if your not for sure ask deadwood...LOL

          Anyway, regarding your loss of instrutomat...(providing problem doesn’t move with the chassis) look inside your A&MC box. Those guys can really be fumble fingers inside that little box. Also we had problems with staples falling into the chassis creating a dead short. A staple might have been grounded to the t2 circuit from a staple or the wire itself got disconnected somehow. Other installation problems are pinched wires in the mechanics control box.

          Was everything working after installation was complete? Or did you put in expansions after installation?

          Little more info...I'm sure if we put our heads together we'll get it!

          Tech

          Comment


          • #6
            Re: Qubica/Expander Interface

            Bowlin Guy.....manuals cost extra....LOL
            and i cant read anyhow...LOL

            its not that big a deal...i was just tired and frustrated last night....and figured maybe you and/or dutch or someone else learned some quick tricks. the expanders go in the PC1 slot....we havent used those in almost 20 years...(since 1981)...i was kinda thinkin....maybe that may have somethin to do with it. It works fine the old way.....it just gets goofy when you pop an expander in it...and those same Expanders are fine in other chassis....I'll e-mail ya the details...Thx Tech

            Comment


            • #7
              Re: Qubica/Expander Interface

              It's cool Coors...Were not running any expanders on our ancient Omega Teks. Just the XLS box on the curtain wall for the "short cycles". It works in conjunction with the six box.

              Hey did you change the monitor board in the presents of the trainer? I insisted on it, so there would be someone there to pick me up just incase it shot me 75' through the masking units.. LOL

              We have had about 7 or 8 monitor boards go out in 2 years...most of them in the first 6 months.

              Also like AMF electronics don't trust any thing. I installed all my spare parts and replacement parts immediately. Found 2 to be defective!!!

              Good Luck, It's not perfect but it's the best out there!

              Tech

              Comment


              • #8
                Re: Qubica/Expander Interface

                Coors,
                As for the lost instructomat, I’ve never run into that problem. The lost, short X cycle I have.
                Have you tried to move the jumper (in the middle of the expander card) to the lower position & disconnect the TBL cable? Kat’s right about the SWP rev. relay. The one on the expander is the one you want to check. If you have another SWP rev. relay in the chassis, remove it. The manual says that it is bypassed but can cause needless power consumption if it is left in. Also, check the new wires that you put into the C-1. (The ones that plug into the exp. right by the relay) Maybe one has a bad contact or maybe 2 of them got swapped while you were installing them.
                There’s an LED on the bottom RH side of the exp. It’s part of an inhibit circuit (for the TBL I think). Does it light up during the X cycle? If you call Omega-tek’s tech. support, you’ll need to be able to tell them if it’s lighting or not.
                Dutch

                Comment


                • #9
                  Re: Qubica/Expander Interface

                  I WAS JUST WONDERING, WHAT WAS THE THE PRICE FOR THOSES BOXES. QUBICA QUOTED US ONE PRICE ONE WEEK, AND ANOTHER PRICE A WEEK LATER. WE ARE DOING A 12 LANE ADD ON AND WE ARE CONSIDERING ANOTHER SCORING SYSTEM BECAUSE THEY WILL NEVER GIVE US A STRAIGHT ANSWER. ALSO, THEY DO HAVE A MANUAL BUT THEY DO NOT WANT TO GIVE IT OUT BECAUSE THEY WANT YOU TO USE THEIR TECH. SUPPORT.

                  Comment

                  Topic Starter RibbonScript

                  Collapse

                  Adsense Classic 2

                  Collapse
                  widgetinstance 666 (Related Topics) skipped due to lack of content & hide_module_if_empty option.
                   

                  Rake sweeping out of time, and pin launching onto lane.

                  I work on some nice old Brunswick A-2 pin setters. Most issues I've come across haven't been to problematic to figure out. But being I can't seem to get it to recreate the issue...
                   

                  Strange sweep problem

                  I’m a rookie mechanic and have been working on pinsetters for 2 years. One of my lanes has a problem with a sweep possibly coasting. I don’t know what could be causing it...
                   

                  GSX Distributor shaft bearings

                  Two part topic:
                  1. Plastic bearing (#66) used in place of regular sealed bearing (#51) -- thoughts?

                  2. ANY of these bearings with the black support mount...
                   

                  The Legacy of the A2

                  I was recently disheartened to learn that a bowling center that I once serviced was actively looking to replace their A2's. I understand that most military bases and educational...
                   

                  Table turning on short stroke.

                  Hello dear Bowltech members.
                  First let me say thank you for your time. am plagued by a big issue for three weeks now.
                  our technician is working full time on another...
                   

                  Another pivot bearing broke.

                  One and a half year old GSX machines. This will be the 5th pivot bearing that has broke. This one decided to take out a few things with it. Snapped the stroke limiter shock stud...
                  Working...
                  X