Announcement

Collapse
No announcement yet.

machine is "possesed" !

Collapse

Adsense Classic 1

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • machine is "possesed" !

    Machine run good...but every now & then,it hangs up trying to spot pins AFTER A STRIKE.
    Never acts up on normal 2nd ball cycle.
    might run an hour without a hitch,then poof,no spot after strike.

    IT DOESN"T MATTER what chassis I put on it,(I've tried 4-5 different ones off working machines).. C1 plug has been replaced,new sockets.

    Replaced motor capacitors..just in case.

    The table contactor just doesn't stay engaged.It jumps up then right back down.Table moves about 5` rotation.

    This might do this 3-6 times/hour on a shift.
    might not !!

    the things getting on my nerves [img]/content/btubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/mad.gif[/img]

    ideas??? THX !
    I never had a "10" ;..but ,one night after closing,..I did five " 2's" !

  • #2
    Re: machine is "possesed" !

    Sounds like you need to add a capacitor to your bin switch circuit. The other dudes on here will give you the specifics. I still use 5 boards (-150dc).

    Comment


    • #3
      Re: machine is "possesed" !

      Oh my dear Lord, I have the same problem presently.

      Bender, expand on exactly what you mean by "capacitor" and where to put it.

      Electronic gremlins will be the death of us.

      Comment


      • #4
        Re: machine is "possesed" !

        Pindecked, I might leading you down the wrong path, but is the sweep trying to ingage the same time as the table or maybe the sweep is not coming back to the proper guard position and sending mixxed signals to the chasiss. Check the sweep cams. You might have to tweek them. I had a problem like yours and I checked everything. Every time I cylced the machine the sweep would look okay but then the next time it just didn't look right. I had to adjust SB until that looked right, then had to adjust SA to smooth it out. Hope this helps. Knuckles [img]/content/btubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif[/img]

        Comment


        • #5
          Re: machine is "possesed" !

          AMF MAGIC, I agree with you on the pesky electronic gremlins. [img]/content/btubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/eek.gif[/img] [img]/content/btubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/eek.gif[/img] [img]/content/btubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/eek.gif[/img] Knuckles

          Comment


          • #6
            Re: machine is "possesed" !

            DUHHHH!! [img]/content/btubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/confused.gif[/img]

            I checked the table cams...NEVER looked at the sweep !!!

            I'll surely look at those today !
            Thanks for the heads up ! [img]/content/btubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/wink.gif[/img]

            someone want to expand on the bin switch cap. theory ???
            I never had a "10" ;..but ,one night after closing,..I did five " 2's" !

            Comment


            • #7
              Re: machine is "possesed" !

              YOU CAN TRY THE CAPACITOR LIKE THE OTHERS SAID. IT SHOULD BE A 100 MICROFARIT CAP. AND PUT IT ACROSS TS32 AND TS34. BUT I DONT THINK THAT IS THE PROB. I THINKK YOU HAVE A PROBLEM IN THE MANAGERS CONTROLL. TRY JUMPING THE MACHINE IN THE AMC BOX AT THE START OF THE LEAGUES. I BET IT GOES AWAY.I HAVE HAD IT MANY TIMES BEFORE. MY MANAGERS CONTROLLS BOXES USED TO BE A NIGHTMARE. I TOOK OUT ALL THE INSTRUCTOMATS AND PUT IN ALL NEW SWITCHES. THAT HAS TO BE IT . IT HAPPENED TO ME JUST LIKE YOU HAD EXPLAINED. HOPE THIS HELPS. GLEN

              Comment


              • #8
                Re: machine is "possesed" !

                Metro...

                disregard the email I sent !!
                ................
                I jumped it in the AMC box..still does it !
                I 'tweaked' the sweep cams they look good.

                still ,it hangs up after a strike..SOMETIMES...

                NEVER after 2nd ball... [img]/content/btubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/confused.gif[/img]

                next option??

                Thanx !!
                I never had a "10" ;..but ,one night after closing,..I did five " 2's" !

                Comment


                • #9
                  Re: machine is "possesed" !

                  Pindecked, You said you checked the table cams, I've seen microswithches test good but still go bad. I would check those table cams again and change them all if you have time and no other helpful advice. Sorry, I can't think of anything else. Knuckles

                  Comment


                  • #10
                    Re: machine is "possesed" !

                    Magic,
                    On a 5 board chassis its usualy the BS neon or photo cell on the #1 board. Then check your +10vDC on your #5 board. You can check +10/-6.8 at the Aux. board or #1 board without using a test board or soldering leads to the #5 board.

                    Swop the spotting relay with another chassis and swop the M&M2 in the same chassis. Sometimes the movement of the machine caused by the shuttle action vibrates faulty contact and socket connections in the relays.

                    Capacitor #1 in the chassis could be goin bad. Its used in the +10vDC spotting relay circuit.

                    Pindecked,
                    The AMF Web site explanes the "intermittent bin switch" capacitor. <a href="http://www.amftechsupport.com/techs/tt82-70.asp" target="_blank"><a href="http://www.amftechsupport.com/techs/tt82-70.asp" target="_blank"><a href="http://www.amftechsupport.com/techs/tt82-70.asp" target="_blank"><a href="http://www.amftechsupport.com/techs/tt82-70.asp" target="_blank"><a href="http://www.amftechsupport.com/techs/tt82-70.asp" target="_blank"><a href="http://www.amftechsupport.com/techs/tt82-70.asp" target="_blank"><a href="http://www.amftechsupport.com/techs/tt82-70.asp" target="_blank"><a href="http://www.amftechsupport.com/techs/tt82-70.asp" target="_blank"><a href="http://www.amftechsupport.com/techs/tt82-70.asp" target="_blank">http://www.amftechsupport.com/techs/tt82-70.asp</a></a></a></a></a></a></a></a></a>
                    Good hunting, let us know what you find.

                    Comment


                    • #11
                      Re: machine is "possesed" !

                      Try changing your TA2 microswitch.

                      Comment


                      • #12
                        Re: machine is "possesed" !

                        i agree with JJP.......adjust TA-2 so it closes sooner.....or replace switch

                        Comment


                        • #13
                          Re: machine is "possesed" !

                          Have to double the agree with JJP. I have had this problem before (call them no spots) and it has always been a flakey micro switch.
                          This has been with 5 boards or with omega tek converts.Why would a capacitor be needed for something that worked fine for years and then suddenly started going bad ?

                          Comment


                          • #14
                            Re: machine is "possesed" !

                            Ooh. this JJP guy must know what's up!
                            Our little mess worked itsself out on its own, have had no problems for the last few days! Maybe we've just had crappy bowlers on that lane.

                            Bender-
                            I will print that info and keep it at my 5-board center for future reference. Wow, you really know your schiznig!

                            best 'o luck, pindecked! Sorry I couldn't be of more help!

                            Comment


                            • #15
                              Re: machine is "possesed" !

                              THANKS GUYS !!!


                              I THINK I got it....bent teminal on ta2...almost ,slightly touching the wire on the adjacent switch !!

                              I ran it 2 hrs. (kids B-day party) ,,,no problems ,,,but ,not many strikes ,either !! [img]/content/btubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/wink.gif[/img]

                              Mon. 6:30 pm shift will tell the story !


                              HEY...this IS the same machine that the back end motor won't shut off..deal with that !

                              I've checked wireway for alien objects...none.
                              Rebuilt C1 plug
                              replaced master CB &amp; pit switch
                              replaced motor stator
                              tried no less than 8 different chassis

                              motor does NOT run without chassis hooked up..
                              [img]/content/btubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/confused.gif[/img] [img]/content/btubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/confused.gif[/img] [img]/content/btubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/confused.gif[/img]
                              I never had a "10" ;..but ,one night after closing,..I did five " 2's" !

                              Comment

                              Topic Starter RibbonScript

                              Collapse

                              Adsense Classic 2

                              Collapse
                              widgetinstance 666 (Related Topics) skipped due to lack of content & hide_module_if_empty option.
                               

                              Rake sweeping out of time, and pin launching onto lane.

                              I work on some nice old Brunswick A-2 pin setters. Most issues I've come across haven't been to problematic to figure out. But being I can't seem to get it to recreate the issue...
                               

                              Strange sweep problem

                              I’m a rookie mechanic and have been working on pinsetters for 2 years. One of my lanes has a problem with a sweep possibly coasting. I don’t know what could be causing it...
                               

                              GSX Distributor shaft bearings

                              Two part topic:
                              1. Plastic bearing (#66) used in place of regular sealed bearing (#51) -- thoughts?

                              2. ANY of these bearings with the black support mount...
                               

                              The Legacy of the A2

                              I was recently disheartened to learn that a bowling center that I once serviced was actively looking to replace their A2's. I understand that most military bases and educational...
                               

                              Table turning on short stroke.

                              Hello dear Bowltech members.
                              First let me say thank you for your time. am plagued by a big issue for three weeks now.
                              our technician is working full time on another...
                               

                              Another pivot bearing broke.

                              One and a half year old GSX machines. This will be the 5th pivot bearing that has broke. This one decided to take out a few things with it. Snapped the stroke limiter shock stud...
                              Working...
                              X