Announcement

Collapse
No announcement yet.

national combo problem

Collapse

Adsense Classic 1

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • national combo problem

    hey everyone, hope all is well with you.

    I am needing some help ASAP, here is my problem-- 82-70, MP Chassis, National Motors. Sweep motor/ gearbox suddenly started making noise and overloads(klixon) after a few frames... Here is what i have done so far,

    changed chassis, no go. changed motor, no go. replaced capacitors, no go. replaced plug assy, no go. replaced sweep switch, no go.

    Maybe the gearbox? i chexcked it out and could not feel any binds or anything.

    I have a full house tomorrow and need to get this going ASAP I am freakin swimming in machine problems at my new job

    ANY help is GREATLY appreciated
    I will check this post throughout the night/morning

    Thanks all!!

  • #2
    Re: national combo problem

    1) Try changing the sweep run and/or sweep reverse switch in the control box. 2) Try plugging the table motor cable into the sweep motor and see if it still makes noise, if it does the problem is in the sweep motor and/or gearbox, if it stops making noise, the motor and gearbox are fine so check the cable itself from end to end and also the terminals to make sure they are tight. If you're not 100% sure about the cable, change it or swap it with another lane, because even if the cable meters okay that doesn't necessarily mean it will work under a load ( amperage flow ). Also check the sockets in the C1 plug, take a new male pin and push it in all the female sockets and the ones where you feel no resistance...change them.

    Can't think of anything else right now that you haven't already tried, my brain has quit for the day.

    With all the things you have changed so far, the noise has not gone away either ?

    Get back with the latest update.

    Comment


    • #3
      Re: national combo problem

      Remove the chassis and look under the wireway cover. Look for a White Jumper wire (may be black if burnt) that connects two terminal strips together. If it is burnt in half, replace it. It will certaily do as you describe.
      Dr. James Bandy,D.D. HCLS
      <a href="http://bowlingpin.cjb.net/Techs/aboutme.htm" target="_blank"><a href="http://bowlingpin.cjb.net/Techs/aboutme.htm" target="_blank"><a href="http://bowlingpin.cjb.net/Techs/aboutme.htm" target="_blank"><a href="http://bowlingpin.cjb.net/Techs/aboutme.htm" target="_blank"><a href="http://bowlingpin.cjb.net/Techs/aboutme.htm" target="_blank"><a href="http://bowlingpin.cjb.net/Techs/aboutme.htm" target="_blank"><a href="http://bowlingpin.cjb.net/Techs/aboutme.htm" target="_blank"><a href="http://bowlingpin.cjb.net/Techs/aboutme.htm" target="_blank"><a href="http://bowlingpin.cjb.net/Techs/aboutme.htm" target="_blank">http://bowlingpin.cjb.net/Techs/aboutme.htm</a></a></a></a></a></a></a></a></a>

      Comment


      • #4
        Re: national combo problem

        Change the sweep gearbox

        Comment


        • #5
          Re: national combo problem

          james has a great suggestion here. the jumper wire from ts 18 to ts 1a1 will cause this. also just make sure that your caps are wired correctly. make sure that your connections on the tac board in the channel are tight, and as suggested, you must make sure that your c-1 connections are not loose. after that, change the gearbox as suggested as well.
          Don't mind me, what you read is invisible.

          Comment


          • #6
            Re: national combo problem

            Sounds like gearbox bearings gave up the ghost to me. I'd bet its the radial bearing or the large ball bearing right behind it. I've changed so many through the years, its second nature to change the whole motor/gearbox assy after all electrical options are exhausted!

            Comment


            • #7
              Re: national combo problem

              Give me $100 to win on the gearbox.

              Comment

              Topic Starter RibbonScript

              Collapse

              Adsense Classic 2

              Collapse
              widgetinstance 666 (Related Topics) skipped due to lack of content & hide_module_if_empty option.
               

              Rake sweeping out of time, and pin launching onto lane.

              I work on some nice old Brunswick A-2 pin setters. Most issues I've come across haven't been to problematic to figure out. But being I can't seem to get it to recreate the issue...
               

              Strange sweep problem

              I’m a rookie mechanic and have been working on pinsetters for 2 years. One of my lanes has a problem with a sweep possibly coasting. I don’t know what could be causing it...
               

              GSX Distributor shaft bearings

              Two part topic:
              1. Plastic bearing (#66) used in place of regular sealed bearing (#51) -- thoughts?

              2. ANY of these bearings with the black support mount...
               

              The Legacy of the A2

              I was recently disheartened to learn that a bowling center that I once serviced was actively looking to replace their A2's. I understand that most military bases and educational...
               

              Table turning on short stroke.

              Hello dear Bowltech members.
              First let me say thank you for your time. am plagued by a big issue for three weeks now.
              our technician is working full time on another...
               

              Another pivot bearing broke.

              One and a half year old GSX machines. This will be the 5th pivot bearing that has broke. This one decided to take out a few things with it. Snapped the stroke limiter shock stud...
              Working...
              X